Ämbetsbetyg

Karis-Pojo svenska församling utställer ämbetsbetyg och uppgör släktutredningar för sina medlemmar.

Från början av år 2013 har kyrkan tagit i bruk ett gemensamt medlemsregister som är riksomfattande, dvs det täcker alla Finlands ev.luth. församlingar fr o m 1.10.1999. Dethär innebär att den församling, där personen senast har varit skriven, kan med ett intyg bekräfta tiderna för personens medlemsskap i en ev.luth. församling fr o m 1.10.1999. Tiderna för församlingsmedlemskap före detta datum, skall ännu tillsvidare beställas i enlighet med tidigare praxis från berörd församling.

Om personen senast varit skriven i en ev.luth församling i Karis eller Pojo,  så omfattar intyget från Karis-Pojo svenska församling även alla tidigare medlemskapsskrivningar i någon av dessa församlingar.

Ett ämbetsbetyg är, beroende på ändamålet, ett utdrag ur personuppgifterna eller en släktutredning i vilken antecknats personuppgifter, maka/make och barn samt flyttningsuppgifter.

BESTÄLLNING AV ÄMBETSBETYG / VIRKATODISTUSTILAUS

Obs! Släktutredningar för släktforskning beställs via skild beställningsblankett.

Ämbetsbetyg för bouppteckning

För en levande person behövs för bouppteckningen ett ämbetsbetyg med personuppgifterna.

I en släktutredning för bouppteckning gällande en avliden person antecknas make/maka och barn samt flyttningsuppgifterna.

Leveranstider och avgifter

Ämbetsbetyg med personuppgifter postas samma eller följande dag. Leveranstiden för släktutredningar är i snitt 1-3 veckor.

Avgifter för ämbetsbetyg.

Släktforskning

Pastorskansliet i Karis  betjänar i mån av möjlighet släktforskare med att göra släktutredningar.

Om uppgifter om en levande person inbegärs för släktforskning, skall släktforskaren i enlighet med personuppgiftslagen (52371999) 10 § tillhandahålla centralregistret en registerbeskrivning antingen per E-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller per post på adressen Pastorskansliet i Karis, Centralgatan 23, 10300 Karis.

Det är att rekommendera att uppgiftser om släktens levande personer insamlas i första hand av personerna själv. Så försäkrar man sig om att uppgifterna är korrekta och att personen som forskningen gäller inte utnyttjar sin förbudsrätt enligt personuppgiftslagens 30 § om utlämnade av uppgifter för släktforskning.

Blankettmodell och anvisningar för uppgörande av en registerbeskrivning finns på Dataombudsmannens byrås hemsida.

BESTÄLL SLÄKTFORSKNING   / SUKUTUTKIMUSTILAUS

doc Avgifterna för utarbetande av intyg för släktforskning

Leveranstiderna och avgifter

Pastorskanliet gör släktforskningar enligt tillgänglig personalresurs. Leveranstiderna är i snitt 6-12 månader.

Självständig släktforskning

Kommunion- och historieböcker samt flyttningslängder som är över 100 år gamla kan självständigt studeras vid Pastorskansliet i Karis, Centralgatan 23, 10300 Karis (Karis och Pojos böcker). Kontakta pastorskansliet och boka tid ifall du vill komma och släktforska tfn 044 755 3625.

Vid Riksarkivet finns mikrofischer för åren 1722-1906. Dessutom finns digitaliserade kyrkböcker, som kan studeras egenhändigt såväl vid arkivverkets enheter som på nätet i digitala arkiv.På nätet finns digitaliserat material äldre än 125 år. Kontakta arkivverket för mer detaljerad information.

Finlands släkthistoriska förening har även ett digitalt arkiv.